Háčkovanie s korálkami? Všetko čo potrebujete vedieť

Háčkovanie neznamená len staromódne obrusy od babičky, je to technika, ktorou si môžete vytvoriť veľa krásnych a rôznorodých výrobkov. Je to moderné a okrem oblečenia alebo hračiek môžete pomocou háčika stvoriť napr. zaujímavé šperky a bižutériu. 
hackovani-s-koralky

Materiál, čo budete na háčkovanie potrebovať

Než začnete s tvorením, je potrebné vedieť, aký materiál použiť. Čo všetko potrebujete na to, aby ste mohli háčkovať s korálkami? 

Háček

Háčiky sa predávajú v rôznych veľkostiach a materiáloch. Zvolený materiál je na vás, zato veľkosť háčika je závislá od priadze, ktorú použijete. Čím tenšia priadza, tým menšie číslo na háčiku, a naopak. Správne číslo háčika sa vždy dozviete na etikete priadze. 

Příze

Priadza existuje snáď vo všetkých materiáloch, veľkostiach, hrúbke aj farbách, aké si len viete predstaviť, preto vybrať tú pravú nemusí byť vždy jednoduché. Ak ste sa dali na háčkovanie bižutérie s použitím korálikov, potom budete vyberať z tých najtenších priadzí. Medzi tie patrí Snehulienka, Perlovka, Lily alebo Kordonet. Na háčkovanie niektorých náramkov môžete namiesto priadze použiť tenký drôtik, cca 0,2 mm. 

Korálky a komponenty

Pri háčkovaní s korálkami sa nezaobídete bez korálikov a ďalších komponentov. Najobľúbenejšími korálkami na také tvorenie sú rokajly. Vyrábajú sa vo veľkostiach od 1 mm po 8 mm. Na náramky a náhrdelníky možno budete potrebovať karabínkové zapínanie. Hodiť sa vám môžu štrasové komponenty práve v kombinácii s karabinkovým zapínaním.  Ak háčkujete korálkové dutinky, najmä ak sú väčšie, je vhodné do nich zaobstarať plastovú hadičku, aby výsledný produkt dobre držal tvar. K dutinkám ďalej budete potrebovať kaplik s dierkou na konci a ketlovaciu ihlu.

 

Čo všetko sa dá vyrobiť háčkovaním s korálkami?

Možno si lámete hlavu s tým, čo všetko sa dá háčkovaním s korálkami vyrobiť. Možností je veľké množstvo, najčastejšími výrobkami sú napríklad obyčajné korále, alebo aj zložitý náhrdelník. Obľúbené sú aj korálkové náramky, náušnice alebo gumičky do vlasov. Medzi menej typické výrobky z korálikov patria napr. lapače snov. Viac v našom článku Návody na háčkovanie.

 

Techniky

Ako háčkovať s korálkami? Môžete si vybrať hrubú priadza, ideálne ženilkovú, a zatiaľ čo budete háčkovať klasickým spôsobom dookola, občas pridáte nejakú tú väčšiu korálku. Týmto spôsobom najčastejšie vznikajú krásne gumičky do vlasov, korálky tu tvoria iba decentný doplnok. Háčkovať môžete iba pomocou retiazkových ôk tak, že do každého oka vložíte korálku, a tým vám vznikne napr. krásny retiazkový náramok. Ak ste si na háčkovanie vybrali tenký drôtik namiesto priadze, potom odmotajte dostatočne dlhý kus drôtika, na ktorý potom rovno navlečte jednu korálku za druhou. Na začiatku vytvoríte oko pre háčik a následne háčkujete s korálkami akoby to bola priadza. Touto technikou môžete vytvoriť čokoľvek chcete. Asi najobľúbenejšou technikou na háčkovanie s korálkami sú však háčkované dutinky.

hackovani-koralkovani

Háčkované dutinky

K háčkovaným dutinkám potrebujete priadzu v podobnej farbe ako korálky, ktoré budú na výslednom produkte dominantné. Keďže ale priadza môže rôznymi miestami presvitať, je lepšie, aby aspoň nebola príliš výrazná a nerušilo to celkový dojem. Používa sa metóda pevného oka alebo krátkeho stĺpika. Dáva sa cca 10 a menej korálikov v jednom rade, háčik sa dookola do špirály. Tým na seba korálky pekne nadväzujú. S každým nahodením priadze sa pridá do radu ďalšia korálka, ktorá je na priadzu nachystaná vopred. Týmto spôsobom uprostred vznikne "tunel", čiže dutinka.

 

Vzory dutiniek

Dutinky môžete háčkovať v rôznych vzoroch. Zaujímavou možnosťou je použiť melírovanú priadzu a na ňu navliekať priehľadné korálky. Vzor tak je tvorený práve priadzou, nie rokajlmi, ako je to obvyklé. 

Ak chcete napr. náhrdelník v nejakom zaujímavom vzore, budete potrebovať schému. To nájdete buď na internete, alebo si vytvoríte svoje vlastné. Potom už môžete tvoriť nielen rôzne špirály či prúžky, ale dokonca celé obrazce, geomterické tvary alebo kvety. Pokiaľ si vyhráte s farebnou kombináciou a rôznym tieňovaním farieb, výsledok bude veľmi originálny. 

 

Zakončenie dutinky

Na konci dutinky dokončíte pár radov bez korálikov a ukončíte pevným okom. Ketlovaciu ihlu navlečiete na koniec dutinky a očko na ihle dobre uzavrite. Na ihlu navlečiete kaplík a dutinku potiahnete dovnútra kaplíka tak, aby sa celý schoval. Zvyšok ketlovacej ihly odstrihnete a urobíte krásne očko ako zakončenie. Tento postup zopakujete aj na druhej strane dutinky. Pomocou spojovacích krúžkov a karabínkového zapínania potom obe strany spojíte dohromady.