Ako maľovať na textil? Tipy a rady (nielen) pre začiatočníkov.

Maľovanie na textil bude baviť deti aj dospelých. Zatiaľ čo pre najmenšie deti sú vhodné prstové farby, pre tie väčšie sa hodia skôr fixky alebo spreje. Dospelí môžu maľovať špeciálnymi akrylovými farbami a nanášať ich štetcom alebo iným aplikátorom. Možností je mnoho.

 

Materiály, na ktoré je možné maľovať

Skôr než vyrazíte do výtvarných potrieb pre farby, pozrite sa, aké zloženie má látka, na ktorú chcete maľovať. Podľa toho si potom kúpte konkrétne produkty. Všeobecne platí, že maľovať možno na bavlnu, ľan, hodváb, jutu aj na syntetické tkaniny

Ale pozor! Väčšina farieb je určená na maľovanie na prírodné materiály alebo látky s prímesou umelých vlákien (maximálne do 20%). Pokiaľ chcete maľovať na syntetické materiály alebo na koži, budete potrebovať špeciálne farby.

malovani-na-textil

Na čo maľovať? Na tričká, tenisky, tašky aj na prestieranie

Najčastejšie sa maľuje na tričká, plátené tašky, plátené tenisky alebo napríklad kravaty a čiapky. Vylepšiť si ale môžete aj jednofarebné povlaky na vankúše,prestieranie nebo obrusy.

Maľovanie na textil je ideálne na to, aby ste starým veciam vdýchli nový život. Zašednuté tričko nemusíte vyhadzovať, ale môžete ho ozdobiť originálnou kresbou. Obliečku na vankúš, ktorá už vám farebne neladí k zvyšku interiéru, môžete zmeniť na nepoznanie. Stačí byť kreatívny.

 

Maľovanie na textil? Čo použiť?

Aké máte možnosti pri výbere vhodného materiálu na maľovanie?

a) Fixy na textil

Na textil môžete maľovať fixkami, a to buď klasickými fixkami na textil alebo fixkami akrylovými, ktoré sú dostupné v niekoľkých hrúbkach. Fixy sú vhodné predovšetkým pre menšie deti (pracuje sa s nimi ľahko), ale hodiť sa vám budú aj v prípade, že máte v pláne kresliť veľa detailov.

Špeciálny tip pre vás: Nedržte fixu dlho na jednom mieste, nech sa nevytvorí kanka. Pokiaľ chcete maľovať väčšie plochy, použite radšej farby.

b) Farby na textil

Ak sa chystáte maľovať farbami, budete potrebovať štetec (alebo skôr niekoľko rôzne veľkých štetcov) či iný aplikátor (napríklad valček). Pre začiatočníkov je vhodná fľaštička s plastovým hrotom, ktorá slúži na nanášanie farby. Farbu ale môžete nanášať aj hubkou alebo pomocou pečiatok.

c) Spreje

Na trhu sú k dostaniu aj farby na textil v spreji. Pred použitím ich vždy musíte pretrepať. Niektoré spreje môžete aplikovať aj na mokrú látku a vznikne tak akvarelový efekt.

Špeciálny tip pre vás: Použite fúkacie fixky na textil, efekt bude podobný.

 

d) Prostriedky na bielenie bielizne

Pokiaľ sa chystáte maľovať na farebný textil, môžete použiť (zriedené) bieliace prípravky, ktoré na zvolených miestach farebnú látku odfarbia.

malovani-na-tricko

Ďalšie nevyhnutné potreby na maľovanie na textil

Okrem látky, ktorú chcete pomaľovať a farieb či fixiek, sa vám počas vášho tvorenia bude hodiť aj niekoľko ďalších vecí.

  • Ak sa chystáte kresliť detaily alebo na textil písať, kúpte si fixky alebo linery.

  • Na zdobenie využijete kontúry v tube, glitrové perá alebo tekuté perly.

  • Ak si chcete na textil niečo predkresliť, bude sa vám hodiť fantómová fixka, ktorá z látky zmizne po niekoľkých hodinách alebo po vypraní v práčke.

  • Potrebovať budete aj téglik, papierovú utierku na sušenie štetcov, podložku a pracovnú zásteru.

  • Veľa farieb sa fixuje tak, že sa prežehlí. Pripravte si teda aj žehličku a papier na pečenie alebo látku, cez ktorú budete žehliť.

 

Ako postupovať pri maľovaní na textil? Návod krok za krokom

1. Textil vyperte v studenej vode bez aviváže. Usušte a vyžehlite, aby ste si pri maľovaní nemuseli zápasiť s nerovnosťami.

2. Vyberte vhodné farby a premyslite, čo budete tvoriť.

3. Položte pod látku (do trička, do povlaku a pod.) ochrannú podložku alebo kartón, aby farby nepresiakli.

4. Vyrovnajte látku a začnite tvoriť. Jednotlivé vrstvy nechávajte zaschnúť.

5. Nechajte svoj výtvor zaschnúť a maľbu zafixujte podľa pokynov od výrobcu farieb (zažehlite, zapečte v rúre a pod.).

malovane-tricko-barvou

Inšpirácia maľovania na textil

Pozrite sa na videonávody: